Suomen pelimuseo Tampereella

Kotimaan matkailu elää uutta kukoistustaan ja Suomessa on peliharrastajillekin jännittäviä kohteita. Mielenkiintoisin niistä on Tampereella sijaitseva Suomen pelimuseo, jossa katsastetaan laajalla spektrillä suomalaista pelihistoriaa. Pelejä voi myös pelata museossa.

Suomen pelimuseo avasi ovensa vuonna 2017 Tampereella sijaitsevassa Museokeskus Vapriikissa ja on siitä lähtien tarjonnut vierailijoilleen kiehtovaa tietoa ja katsausta suomalaisesta pelihistoriasta. Se on maamme ensimmäinen peleihin keskittyvä museo ja sen kokoelmassa keskitytään ensisijaisesti digitaalisiin peleihin. Digitaaliset pelit ovat kehittyneet huimaa vauhtia internetin vanavedessä ja edelleenkin moni nettikasino tarjoaa pelaajilleen mukavaa ajanvietettä.

Suomalainen pelihistorian läpileikkaus

Suomessa on runsas ja monipuolinen pelikulttuuri. Pelejä pelataan laidasta laitaan ja eri harrastusmuodot nauttivat maassamme suurta suosiota. Harrastelijaporukoiden lisäksi uutiset raportoivat aika ajoin menestystarinoista, joissa kotimaiset huipputuotannot ovat kiitäneet kovaa ja korkealle kansainvälisillä markkinoilla. Peliala on muodostunut jo käsitteeksi ja siitä ennakoidaan suhteellisen merkittävää työllistäjääkin.

Suomen pelimuseo muistelee suomalaisen peliteollisuuden kehittymistä ja näyttelyssä käydään läpi noin kymmenen peliaikakautta alkaen 1800-luvulta ja kestäen tähän päivään. Teemahuoneet pitävät sisällään kunkin aikakauden tuomaa tunnelmaa ja tematiikkaa, minkä voi aistia oivallisesta ajanhengenmukaisesta sisustuksesta.

Pelit tehty pelattavaksi

Erilaisten teemahuoneiden ja aikakausien lisäksi pelihistoriaan pääsee tutustumaan käytännön tasollakin. Suomen pelimuseossa voi nimittäin pelata monella eri tapaa ja tarjolla on esimerkiksi klassisia kolikkopelejä museon pelihallissa, lisäksi vierailija voi käväistä Commodore 64 –harrastajan huoneessa tai NES-pelaajan kotona muistelemassa 1990-lukua ja ajan tuomaa patinaa.

Vaikka museossa päähuomion saavat digitaaliset pelit, avartaa Vapriikki myös vanhempia perinteisempiä pelejä, joihin lukeutuvat muutama suloinen ikiklassikko, kuten tutut lautapelit ja kiehtovat roolipelit. Se tarjoaa siis lähes jokaiselle jotakin ja museokierros saa taatusti lapsuuden muistot heräämään.

Oodi pelaamiselle

Suomen pelimuseo sijaitsee Tampereen Museokeskus Vapriikissa, jonka katon alta löytyvät myös muun muassa Tampereen kivimuseo, Postimuseo ja pelaajille kenties kiinnostavin; Suomen Jääkiekkomuseo. Museokeskus on siis yksi kulttuurin ja tieteen keskuksia Tampereella, joka vetää taatusti runsaasti kiinnostuneita vieraita puoleensa.

Suomen pelimuseo on onnistunut esittelemään monipuolisesti ja rikastuttavasti suomalaista pelaamista, jolloin se kertoo digitaalisen pelaamisen kehittymisestä aikojen saatossa. Se on saanut tunnustusta ulkopuolisilta tahoilta, sillä museo palkittiin Vuoden 2016 ilmiönä Finnish Game Awards –gaalassa. Lisäksi museo on palkittu GameXpossa Vuoden pelikasvattaja –palkinnolla.

Vuonna 2018 palkintojen saannissa laitettiin isompi vaihe silmään, kun Society for the History of Technology palkitsi Suomen pelimuseon Dibner Award for Excellence in Museum Exhibits –palkinnollaan.  Suomen pelimuseo on siis merkittävä kiintopiste suomalaisessa pelikulttuurissa ja sen harvinaislaatuinen esineistö on kiinnittänyt virallistenkin tahojen huomion.

Suomen pelimuseo pelaamisen kohtaamispaikka

Suomen pelimuseota pidetään myös kohtaamispaikkana, jossa tervehtivät pelialan menneisyys ja nykyisyys. Se tarjoaa puitteet seminaareille, pelimaratoneille ja elektroniselle urheilulle. Erilaiset peliharrastajat voivat kokoontua museossa ja järjestää vaikkapa game jameja. Museon tavoitteena on olla paikka, johon kaikki peleistä kiinnostuneet voivat tulla helposti ja jossa ilmapiiri on suotuisa myös uusille peli-ideoille.

Suomen pelimuseota ei ole rakennettu päivässä ja siihen on tarvittu monen eri tahon avustusta. Se on ollut yhteistyöprojekti, jonka mukana ovat toimineet Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto, Mediamuseo Rupriikki ja Pelikonepeijoonit. Rahoitusta se on saanut Tampereen kaupungin museopalveluista ja Avoin Tampere –ohjelmasta. Panostuksilla on ollut ratkaiseva osuus museon perusnäyttelyn syntymisen kannalta. Ovet avattiin tammikuussa 2017 ja se on siitä lähtien vastaanottanut pelaamisesta kiinnostuneita kulttuurikävijöitä ajan sallimassa hengessä.

Tietoja Tony

Sivuston kehittäjä
Kategoria(t): Uutiset Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

4 − 4 =